Opptakten til presidentvalget i Uganda minner mest om et folkeopprør. Valgdagen 14. januar utfordrer Ghetto-musikeren Bobi Wine landets regime. Bak seg har Wine stjernestatus og millioner av landsmenn. En etter en tar seg nå over den høye muren av frykt som president Museveni har bygget gjennom 35 år ved makten.
Da Wine ble fengslet for andre gang i valgkampen, i midten av november, tok folk til gatene. Det resulterte i drap på seksti demonstranter. Nyttårsaften ble nitti sentrale personer fra partiet hans, National Unity Platform (NUP), arrestert. Metodene som brukes fra regimets side er brutale og åpenlyse, anklagene mot NUP er tvilsomme og de rammer alle som kan tenkes å ha sympatier for Bobi Wine og hans parti.
I dag, etter hendelsene på Capitol Hill, ser jeg at sentrale personer i det amerikanske arbeidet for NUP og Bobi Wine er bekymret for at USA skal miste momentet i det presset de har utøvd overfor regimet i Uganda. Det er derfor viktig at Norge og deres europeiske partnere setter ekstra innsats i oppfølgingen av Museveni. Norge må være tydelige på at valget skjer innenfor demokratiske rammer og at menneskerettighetene overholdes. Valget er om en uke. Prosessen er altså i en kritisk fase. Bobi Wine har nå fløyet ut sin familie av landet, etter at han mottok informasjon om at familien ville kidnappes av regimet.
Minutt for minutt dokumenteres alt som skjer frem til politi, sikkerhetsstyrker eller militæret legger beslag i de mange mobilkameraene som formidler bildene. Nubian Li, Bobi Wine sin nærmeste medarbeider i musikk og politikk, satt med kamera i bilen sammen med Wine ved siste pågripelse. Vi så politiet føre Wine ut av bilen. Kameraet ble svart. Dagen etter dukket Wine opp igjen i møte med tusener av velgere. Nubian Li er fremdeles fengslet.
Bobi Wine hadde afrikansk stjernestatus da han entret politikken for snart tre år siden. I dag er han kjent over hele verden. Jermaine Coles Dreamville lanserte nettopp en dokumentar om ham på Spotify podcast, og en filmdokumentar fra DW har ligget på YouTube i flere måneder. Han intervjues regelmessig av de større, internasjonale mediehusene.
Skjer det noe med eller rundt Bobi Wine, vet en hel verden på sosiale medier det i samme sekund, også hans internasjonale advokater, Human Rights Watch og alle andre som vil ta vare på demokratiseringsmuligheten som kan åpne seg i Uganda. Amerikanske myndigheter reagerer tydelig ved regimets overtramp, og også Norge i fellesskap med EU har bedt Museveni om å holde seg i skinnet. Oppmerksomheten verner Wine, men Uganda holder pusten.
Det er vanskelig å forestille seg at valget vil gi en fredelig løsning. Verken Museveni eller Wine vil gi opp sin agenda. Blir Bobi Wine drept så vil opprøret fortsette, og terroren vil bli hardere.