I år har Raftoprisen tatt et viktig steg i å anerkjenne den viktige rollen kunstnerisk uttrykk spiller i kampen for menneskerettigheter ved å hedre den cubanske kunstneren og aktivisten Luis Manuel Otero Alcántara. Otero Alcántara har blitt et symbol på motstand, ved fryktløst å bruke sin kunst til å protestere mot regimets pågående undertrykkelse av uavhengige kunstnere og aktivister.

Til tross for mange arrestasjoner fortsatte Otero Alcántara sin aktivisme gjennom sterke performance-verker som kastet lys på regimets forsøk på å kneble ytringsfriheten. Hans motstand har hatt en høy pris: den 11. juli 2021 ble han arrestert for å planlegge deltakelse i protester, og i 2022 ble han dømt til fem år i fengsel for «forakt, offentlig uorden og fornærmelse mot nasjonale symboler.» Han sitter fortsatt fengslet i Guanajay høysikkerhetsfengsel,  for å ha brukt sin rett til å uttrykke seg gjennom kunst.

Raftoprisen 2024 fremhever ikke bare Otero Alcántaras mot, men kunstnerisk frihet som en grunnleggende menneskerettighet. Den setter søkelys på Cubas harde forfølgelse av kunstnere og aktivister og oppfordrer myndighetene til å løslate Otero Alcántara og alle politiske fanger.

For første gang hedrer Raftoprisen en kunstner. Budskapet er at kunst kan være et viktig verktøy i kampen mot autoritære regimer. Anerkjennelsen av Otero Alcántaras arbeid minner oss om at kunstneriske rettigheter er menneskerettigheter – og de må beskyttes. Anerkjennelsen av Otero Alcántaras arbeid minner oss om at kunstneriske rettigheter er menneskerettigheter – og de må beskyttes.