Arendalsbaserte Mimeta deltar i eiergruppen til i World Expression Forum (WEXFO.no), som nå etableres på Lillehammer. Ambisjonen er at forumet skal bli like viktig for ytringsfriheten som World Economic Forum er for verdensøkonomien.
De tyngste aktørene i forlags- og mediesektorene i Norge stå bak initiativet. Det heter i stiftelsesdokumentet at: . «Frie medier, levende litteratur og andre kunstformer er grunnleggende forutsetninger for ytringsfrihet. Mediene, litteraturen og andre kunstneriske uttrykk gir kunnskap, og er sentrale for konstruktiv, kritisk debatt. De utfordrer fastlåste forestillinger, former vår selvforståelse og er samtidig samfunnets hukommelse».. Tidligere direktør i Forleggerforeningen, Kristenn Einarsson, er daglig leder for World Expression Forum.
Mimeta arbeider med beskyttelse av kunstnere og folks rett til deltakelse i kunstnerisk arbeid. Cato Litangen har ledet virksomheten siden etableringen i 2008, og forklarer at Mimeta jobber i områder av verden hvor kunstnerisk ytringer systematisk straffes av myndigheter eller sosiale miljøer - og hvor folk ikke kan formidle sin fortelling eller nyttiggjøre sin forestillingsevne på grunn av forholdene de lever under. Det var derfor nærliggende for Mimeta å gå inn i World Expression Forum. - Her til lands forbinder vi ofte ytringsfriheten som et anliggende for medier og det politiske ordskiftet, men den er like sentral for kunstfeltene som ytringsrom og kunst- og kultursektorene som ytringsområder. World Expression Forum gir oss muligheten til å jobbe bredere og samarbeide tettere med aktører i andre sektorer, sier han.
De kunstneriske rettighetene er nedfelt i menneskerettighetene og internasjonale konvensjoner. - Perspektivet er også grunnleggende i våre samarbeid med lokale kulturorganisasjoner. Sammen med dem gjør vi kompetanseutvikling og påvirkningsarbeid. Vår felles hensikt å få på plass offentlig politikk som beskytter dem som bruker sine kunstneriske rettigheter - og initiativ som gir folk mulighet til å delta i kunstnerisk arbeid. Her er vi helt på linje med norsk utenrikspolitikk. Ytringsfrihetsstrategien, som ble lansert i sommer av daværende utenriksminister Eriksen-Søreide, oppsummerer godt utfordringene vi står i:
Kunstnerisk ytringsfrihet er viktig for den enkeltes mulighet til fritt å uttrykke sin identitet og sine verdier og ideer.
Tilgang til kunst og kultur er også en menneskerettighet og en forutsetning for menneskelig og sosial utvikling.
Kunst og kultur kan samtidig være viktige arenaer for nyskaping og kritisk tenkning.
I mange tilfeller står kunstnere på barrikadene mot urettferdighet og undertrykkelse. Av samme grunn er kulturelle rettigheter og kunstnerisk ytringsfrihet under press verden over. Sensur, diskriminering og forfølgelse rammer musikere, forfattere, filmskapere, billedkunstnere og andre kunstnere og kulturarbeidere i mange land, og både kunstnere og publikum hindres i å ta del i kulturlivet.
Blasfemilovgivning og anti-terrorlovgivning misbrukes i økende grad til å forfølge og fengsle kunstnere og sensurere kunstneriske uttrykk.